LUXEMBOURG, 17. siječnja 2017. (Hina) – Europska unija u prošlogodišnjem je studenom u međunarodnoj robnoj razmjeni povećala višak na godišnjoj i mjesečnoj razini, a ista kretanja zabilježena su i u 19-članoj eurozoni, pokazalo je izvješće Eurostata.

Izvoz roba iz 28-članog EU u ostatak svijeta, prema sezonski neprilagođenim podacima, u studenome 2016. godine porastao je pet posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dosegnuvši vrijednost od 156,8 milijardi eura, pokazuju prve procjene Eurostata, objavljene u ponedjeljak.

U istom je postotku uvećan i uvoz u Uniju, na 149,9 milijardi eura.

Iz toga, prema prvim procjenama, proizlazi višak EU-a u međunarodnoj robnoj razmjeni u iznosu 6,9 milijardi eura, nasuprot 5,7 milijardi viška u istom mjesecu godinu dana ranije.

Unutar EU-a robna je razmjena porasla za također pet posto na godišnjoj razini, na 281 milijardu eura, pokazale su prve procjene statističkog ureda EU-a.

Na mjesečnoj pak razini, sezonski prilagođen izvoz roba EU-a u cjelini u studenom je porastao za 3,1 posto, a uvoz u EU za tri posto. Iz toga proizlazi sezonski prilagođen trgovinski višak od 4,1 milijarde eura, što znači da je uvećan u usporedbi s 3,9 milijardi eura u prethodnom mjesecu, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Izvoz iz Hrvatske, prema sezonski prilagođenim podacima, u studenome lani na mjesečnoj je razini uvećan za 1,9 posto, dok je uvoz porastao za 23,9 posto. Time je u trgovinskoj razmjeni zabilježen sezonski prilagođen manjak od približno 100 milijuna eura, pokazali su izračuni Eurostata.

Što se tiče eurozone u cjelini, brži rast njezina izvoza od rasta uvoza rezultirao je povećanjem trgovinskog viška u studenome 2016. na sezonski prilagođenih 22,7 milijardi eura, s 19,9 milijardi u prethodnom mjesecu.

Sezonski prilagođen izvoz eurozone na mjesečnoj je razini porastao po stopi od 3,3 posto, a uvoz u eurozonu po stopi od 1,8 posto.

Na godišnjoj razini, prema prvim procjenama Eurostata, sezonski neprilagođeni izvoz roba iz 19-članog gospodarstva u ostatak svijeta u studenome je uvećan za šest posto, na 184,2 milijarde eura.

Uvoz iz ostatka svijeta uvećan je za pet posto, na 158,3 milijarde eura.

Time je eurozona u međunarodnoj robnoj razmjeni u studenom ostvarila višak od 25,9 milijardi eura, koji je za približno tri milijarde veći u usporedbi s godinom ranije.

Unutar 19-članog gospodarstva robna razmjena na godišnjoj je razini uvećana za pet posto, na 154 milijarde eura, pokazale su najnovije, prve procjene Eurostata za studeni 2016..

(Hina)