LUXEMBOURG/ZAGREB, 24. siječnja 2017. (Hina) – Proračunski manjak u Europskoj uniji (EU), promatran kao udio u bruto domaćem proizvodu (BDP), u trećem je tromjesečju 2016. godine blago uvećan u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend pada njegova udjela u BDP-u na razini EU-a, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

U trećem je kvartalu 2016. godine sezonski prilagođen proračunski manjak iskazan kao udio u BDP-u EU-a iznosio 1,9 posto, što znači da je blago uvećan u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada je iznosio 1,8 posto, pokazuju najnoviji podaci Eurostata, objavljeni u ponedjeljak.

U trećem kvartalu godinu dana ranije iznosio je 2,2 posto, a u trećem tromjesečju 2014. godine bio u visini 3,1 posto BDP-a, pokazalo je izvješće statističkog ureda EU-a.

Za Hrvatsku, kao i za još devet država članica Unije, odgovarajući podaci nisu objavljeni u najnovijem izvješću, uz napomenu da su povjerljivi, ili Eurostatova procjena. Pored Hrvatske, riječ je još o Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Cipru, Litvi, Luksemburgu, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Među zemljama članicama čiji su podaci objavljeni u najnovijem izvješću Eurostata, najveći udio manjka u BDP-u zabilježen je u Belgiji, u visini 3,8 posto BDP-a. Slijede Velika Britanija i Francuska, s proračunskim manjkovima u visini 3,7 posto, odnosno 3,5 posto BDP-a.

Najmanji manjak zabilježile su pak Austrija i Estonija, u visini 0,2 posto BDP-a.

S druge strane, najveće proračunske viškove, promatrane kao udio u BDP-u, imale su Češka i Švedska, od 1,3, odnosno 0,9 posto BDP-a.

U 19-članoj eurozoni, sezonski prilagođen proračunski manjak iskazan kao udio u BDP-u u trećem je kvartalu lani iznosio 1,7 posto, nasuprot 1,5 posto u prethodnom tromjesečju i 1,8 posto u istom razdoblju godinu dana ranije.

U trećem kvartalu 2014. godine, kako pokazuje Eurostatovo izvješće, manjak je bio u visini 2,8 posto BDP-a.

Njemačka, najveće gospodarstvo eurozone, u trećem je kvartalu 2016. imala proračunski višak od 0,3 posto BDP-a, nasuprot viškovima od 0,7 posto u prethodnom tromjesečju i 1,3 posto u istom razdoblju godine ranije.

(Hina)