Sljedeća faza projekta digitalnog eura, pripremna faza, započet će 1. studenog 2023. i u početku će trajati dvije godine. To će uključivati finalizaciju pravilnika o digitalnom euru i odabir pružatelja koji bi mogli razviti platformu i infrastrukturu za digitalni euro. Također će uključivati testiranje i eksperimentiranje za razvoj digitalnog eura koji ispunjava i zahtjeve Eurosustava i potrebe korisnika, na primjer u pogledu korisničkog iskustva, privatnosti, financijske uključenosti i utjecaja na okoliš.

“Moramo pripremiti našu valutu za budućnost”, rekla je Christine Lagarde, predsjednica ECB-a. “Digitalni euro zamišljamo kao digitalni oblik gotovine koji se može koristiti za sva digitalna plaćanja, bez naknade, i koji zadovoljava najviše standarde privatnosti. Koegzistirao bi uz fizičku gotovinu, koja će uvijek biti dostupna, ne ostavljajući nikoga iza sebe.”

ECB je u priopćenju naveo da će digitalni euro zaštitu podataka učiniti prioritetom. “Eurosustav ne bi mogao vidjeti osobne podatke korisnika niti povezati informacije o plaćanju s pojedincima. Digitalni euro također bi postigao razinu privatnosti sličnu gotovini za izvanmrežna plaćanja,“ rekao je ECB.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Image by Willfried Wende from Pixabay