Zbog limita globalnih lanaca opskrbe rast neće biti eksplozivan, kao što su očekivali neki ekonomisti.

Članice Europske monetarne unije izlaze iz krize izazvane pandemijom. Pristiže sve više podataka koji potvrđuju da je krenuo oporavak eurozone nakon recesije s dvostrukim dnom bez obzira na to što je najveći broj članica zadržao dio epidemioloških restrikcija. Oxford Economics na temelju tzv. indikatora visoke frekvencije rast BDP-a eurozone u drugom kvartalu procjenjuje na 1,5 posto.

Uz to, oporavak je sa sobom donio problem kašnjenja i nestašice u lancima opskrbe. Primjerice, još u ožujku je razmak između narudžbe i isporuke čipova porastao na čak 17 tjedana, što je uzrokovalo probleme u realizaciji proizvodnih planova za sve kompanije koje se bave proizvodnjom automobila ili potrošačkom elektronikom. Radi se o najdužem čekanju otkako Susquehanna Financial Group prati te podatke u 2017. godine. Smatraju da se tržište nalazi u „opasnoj zoni“ te upozoravaju kako će se čekanje dodatno produžiti.

Procjenjuje se da će samo u Sjedinjenim Državama proizvođači automobila izgubiti 110 milijardi dolara u ovoj godini zbog kašnjenja u isporuci svih potrebnih dijelova u globalnim lancima opskrbe autoindustrije. Poseban je problem u tome što pojedini proizvođači panično naručuju više od potrebnog za tekuću proizvodnju kako bi osigurali zalihe, što nestašicu čini dramatičnijom.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay