Njemačka farmaceutska korporacija Bayer najavila je otkaze za 12 tisuća zaposlenika, poručivši da se radi o korporativnom restrukturiranju nakon preuzimanja američke kemijsko-farmaceutske korporacije Monsanto.

Bayer će do kraja 2021. godine otpustiti oko 10 posto od ukupno 118.200 radnika diljem svijeta, veliki broj od toga i u Njemačkoj.

Podsjetimo, kupnja Monsanta dogovorena je još 2016. godine, no preuzimanje je dovršeno tek polovicom ove. Bayer je kupio Monsanto za 63 milijarde dolara, što je najveća akvizicija te korporacije ikad.

Najviše ljudi, 5.500 do 6.000, otpustit će se iz administracije, korporativnih funkcija, poslovnih usluga i podružnica. Monsanto je preuzeo veliki dio znanstvenog istraživanja i testiranja pa će tako Bayer otpustiti 4.100 zaposlenika u odjelu istraživanja usjeva. Zbog preklapanja, otpustit će i 1.100 zaposlenika iz odjela zdravlja potrošača, a 900 iz odjela istraživanja i razvoja (R&D).

Zbog izloženosti tužbama protiv Monsanta koje su vezane uz sredstvo protiv korova Roundup, cijena dionica Bayera pala je nakon preuzimanja.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay