Inflacija potrošačkih cijena u SAD-u u kolovozu porasla je za pola postotnog boda na 3,7 posto godišnje, vođena povećanjem cijena energenata (naftnim derivatima). Za kamatnu politiku, ona ‘bitnija’ mjera temeljne inflacije (bez cijena hrane i energenata), pada već peti mjesec za redom na 4,3 posto u kolovozu s 4,7 posto u srpnju.

Pritom veseli da je rast troškova stanovanja, a što je najvažnija stavka osobne potrošnje u SAD-u, usporio pa je godišnja stopa pala na 7,8 posto u odnosu na 8,8 posto zabilježenih proljetos, navodi Hrvatska udruga poslodavaca u ovotjednoj analizi.

Preokret u cijenama stambene rente je posebno važan s obzirom na to da one obično pokazuju postojan rastući trend koji mogu preokrenuti samo naznake pogoršanja prilika na tržištu rada.

U pogledu uspješnosti Fed-ove borbe protiv visoke inflacije, posebno veseli skroman prosječni tromjesečni rast temeljne inflacije od svega 0,2 posto mjesečno, što, anualizirano gledano, upućuje na povratak inflacije blizu ciljane razine od oko 2 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay