Zagrebački FER unazad dvije godine potiho je usvojio novi model transfera tehnologije i na temelju njega dosad je nastalo šest uspješnih akademskih startupa, moglo se doznati jučer na najvećoj domaćoj startup konferenciji Zagreb Connectu 2020. Središnja tema sedme konferencije za mlade tehnološke tvrtke, kojih se ove godine 18 natjecalo za 550.000 kuna bespovratnih sredstava, bila je upravo znanost kao dio startup kulture.

U SAD-u je cijela Silicijska dolina stasala iz postignuća Sveučilišta Stanford. No, u Hrvatskoj su se uspjesi poput Infobipa, Nanobita i Rimac Automobila dogodili daleko od ijednog domaćeg sveučilišta. FER je to potiho promijenio u posljednje dvije godine. Umjesto suvlasništva, startupima su ponudili ugovore o licenciranju.

Komercijalni potencijal

Damjan Miklić, osnivač i direktor RoMB Technologiesa, na Zagreb Connectu 2020. potvrdio je da je jedan od tih ugovora FER potpisao s njegovim startupom.

“Kao profesor na fakultetu radio sam na jednoj tehnologiji za koju smo predali patentni zahtjev, a koja ima komercijalni potencijal. Kad sam osnovao startup, fakultet je pristao ustupiti tu tehnologiju nama za komercijalizaciju u zamjenu za 4 posto naknade od poslova u kojima se ta tehnologija prodaje”, kaže Miklić.

Navodi da je to model transfera tehnologije koji bi preporučio i svojim kolegama. Ističe da mu je omogućio da nesmetano sa svojih pet poslovnih partnera nastavi razvijati posao. U dvije godine stekli su klijente u Italiji i Hong Kongu. Tvrtka je 2018., u prvoj godini poslovanja, imala prihod od 53,4 tisuće kuna. Lani su narasli na 1,1 milijun kuna i imali neto dobit od 141.205 kuna. Zapošljavaju za stalno šest IT stručnjaka i očekuje daljnji rast.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay