Dok svakim danom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa sve više ljudi u privatnom sektoru ostaje bez posla, a poslodavci se unatoč vladinim mjerama muče kako isplatiti plaće, Ministarstvo turizma očekuje da će svojim radnicima u kriznom vremenu uplatiti – i novac za ljetovanje.

Podsjetimo, Ministarstvo turizma prošli tjedan je odgovorilo Indexu da od lipnja u opticaj kreću CRO kartice na kojima će poslodavci zaposlenicima moći uplatiti 2500 kuna i taj će se iznos moći koristiti samo na fizičkim prodajnim mjestima restorana i smještaja u Hrvatskoj. Tvrdili su i da je interes za CRO karticom pokazao svaki drugi poslodavac, no ovaj tjedan nam nisu znali navesti ni jednu tvrtku koja će je davati svojim radnicima.

U razgovoru s poduzetnicima doznajemo da interesa za CRO kartice u privatnom sektoru, koji se ionako nalazi na koljenima, uopće nema i da je sve jasnije kako se radi o propalom projektu. U udruzi Glas poduzetnika pitaju se i koliko će porezni obveznici platiti ovakav promašeni projekt.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, navodi kako Ministarstvo neće imati nijednu privatnu firmu koja bi davala radnicima CRO kartice.

“Koje će tvrtke to davati? Moguće samo one u javnom i državnom sektoru, no onda se treba podsjetiti na to kako država kuka da nema novaca, a odakle im onda novac za bonuse koje bi uplaćivali na CRO karticu? Jučer je HAMAG BICRO zaključio prijave za zajmove za covid-19. To su bili povoljni krediti za obrtne i za manje iznose. To je presušilo već sad, odakle onda državi novac za kartice? Imat ćemo veliki problem s likvidnosti i ne vidimo smisao kartica”, kazao je Bujas.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay