Obavijest o nastavku elektroničkih javnih dražbi od 18. svibnja, kako se navodi u Fininoj objavi zasad se tiče samo stečajnih postupaka, dok se one u ovršnim postupcima i dalje neće provoditi, zbog odredbi Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Njegove su odredbe na snazi do 1. kolovoza pa će do pune funkcionalnosti sustava trebati još nešto više od dva mjeseca, pod pretpostavkom da se ne produži trajanje odredbi za još tri mjeseca.

Sustav će pojačano raditi pod znatnim pritiskom jer se nakupio veći broj predmeta za vrijeme odgode. Konkretnije, u stečajevima je zbog Covid-19 bilo odgođeno 507 e-dražbi, a u ovršnim predmetima njih 1092, odnosno 1088 u ovrhama i 4 u postupcima osiguranja koji su dio ovrhe.

To za tržište znači pokretanje masovne ponude nekretnina koje se prodaju u sklopu stečajnih mehanizama, a za zainteresirane dražbovatelje najavu objave 507 novih poziva radi sudjelovanja u dražbama pod istim uvjetima prodaje, no sve tijekom sljedeća dva-tri tjedna.

Postepenim pokretanjem ovih procedura, naime, nastojat će se otkloniti eventualna opasnost od informatičkog zagušenja. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay