Po započetoj primjeni financijski izdašnog Programa kojeg je u okviru drugog paketa mjera, i u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Ministarstvom financija, pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, trenutno je kreditne zahtjeve moguće realizirati kod HPB-a, PBZ-a i RBA, no očekuju se informacije u vezi drugih banaka s kojima se pregovora.

Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija ‘težak’ 300 milijuna kuna omogućuje navedenim poduzetnicima podnošenje zahtjeva poslovnim bankama za odobrenje kredita uz korištenje državnih jamstava osiguranih navedenim programom. Riječ je o započetoj primjeni najavljivanog Programa kojeg je u okviru drugog paketa mjera, i u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Ministarstvom financija, pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, pa je tako Financijska agencija danas i u odnosu na ovu novu mjeru uputila poziv za podnošenje inicijalnih zahtjeva na njezin portal Mjere za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija.

Tko su sve prihvatljivi korisnici, podatno pojašnjavaju i same djelatnosti i negativan učinak na poslovanje koronavirusa. Dakle, posrijedi su subjekti malog gospodarstva registrirani prema NKD-u za obavljanje niza djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama – to uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti, baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti, koji mogu dokazati da je koronavirus imao negativan utjecaj na poslovanje unutar propisanih djelatnosti te oni koji nisu bili u teškoćama na dan 31. prosinca 2019.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay