Podsjetimo, za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurano je ukupno 203 milijuna kuna, od čega je 32 milijuna kuna namijenjeno socijalno ugroženim skupinama, što znači da za sve ostale građane ostaje 171 milijun kuna.Dakle, za većinu građana, neovisno o teritoriju na kojem se nalaze, stopa sufinanciranja iznosi 60 posto, a odnosi se na povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora uz zamjenu postojeće stolarije novom. Nudi se i cjelovita energetska obnova koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnju maksimalno dvaju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kao što je, primjerice, dizalica topline zrak-voda ili zemlja-voda.

Kao što smo spomenuli, ovogodišnji Javni poziv donosi jednu veliku novost, a to je način prijave putem sustava za e-prijave, koji je dostupan na internetskim stranicama Fonda.

– Savjetujem građanima da što prije aktiviraju svoj korisnički račun u našem sustavu – kaže Siniša Kukić, direktor Fonda, dodajući kako prijavni obrazac i učitavanje dokumentacije ne mora raditi osobno prijavitelj, nego bilo koja osoba koju prijavitelj zaduži.

– Svjesni smo da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov. Upravo zato smo osigurali energetske certifikatore s naše liste, koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu – kaže Kukić. 

Stopa sufinanciranja od 60 posto opravdanih troškova primjenjuje na sve prihvatljive aktivnosti energetske obnove obiteljske kuće, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204.000 kuna bespovratnih sredstava namijenjenih energetskoj obnovi. Za toplinsku izolaciju vanjske ovojnice priznaje se maksimalan iznos opravdanog troška do 100.000 kuna, s tim da je maksimalni iznos sufinanciranja 60.000 kuna. Pri tome je maksimalno dopuštena cijena za vanjski zid 350 kuna po kvadratu, za ravni i kosi krov te po 500 kuna po kvadratu te 140 kuna po kvadratu za izolaciju stropa prema negrijanom tavanu. Za zamjenu vanjske stolarije maksimalni iznos opravdanog troška je također 100.000 kuna, što znači 60.000 kuna bespovratnih sredstava. 

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay