Inače, zakon kojim je omogućen osobni bankrot – Zakon o stečaju potrošača – stupio je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.

Od početka prošle godine, kada je zakonom omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (Fina) zaprimila je 1.048 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka koji prethode stečaju, a u 699 slučajeva izdane su potvrde o neuspjelom sklapanju nagodbi dužnika s vjerovnicima, dok su u 16 slučajeva sklopljeni izvansudski sporazumi, izvijestili su iz Fine.

Prema podacima Fine, od 1. siječnja 2016. do 16. listopada 2017. pokretanje izvansudskog postupka zatražilo je 1.043 građana i pet obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a ukupan iznos prijavljenih dugovanja premašuje 650 milijuna kuna.

Naime, uz zahtjev za pokretanje postupka, dužnik mora priložiti i popis svoje imovine te ukupnih neplaćenih obveza. Iz tih popisa proizlazi da su osobe koje su zatražile pokretanje postupka navele kako imaju ukupno 6.057 vjerovnika, a duguju im ukupno 650,52 milijuna kuna.

Najviše, 564 postupaka, pokrenuto je pred savjetovalištima u Zagrebu, a slijede Osijek s 87 predmeta, Pula sa 72 predmeta i Rijeka, u kojoj je stečaj zatražilo 46 osoba.

Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza – 294,5 milijuna kuna, a slijedi Split u kojem je u 45 predmeta prijavljena dugovanja od oko 88,6 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr