NEW YORK, 27. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Ant Financial Services, najveća svjetska kompanija za elektronska plaćanja, objavila je u četvrtak kako namjerava kupiti američku kompaniju za transfer novca MoneyGram International, a transakcija koja se procjenjuje na oko 880 milijuna dolara mogla bi ‘uzdrmati’ postojeće odnose u području financijskih transakcija. 

Ant, financijska podružnica kineske kompanije za internetsku trgovinu Alibabe, u Kini dominira u industriji elektronskog plaćanja. Ovom akvizicijom značajno će proširiti svoju prisutnost u inozemstvu, a konkurentska bitka s domaćim Tencent Holdingsom i njihovim WeChat sustavom plaćanja će se zahuktati.

Kupnja MoneyGrama, američke kompanije sa sjedištem u Dallasu, od strane kineske kompanije dolazi u ozračju rastuće napetosti između Kine i SAD-a. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem kaznenih carina na kineski uvoz.

Međutim, Trump se od izbora susreo s osnivačem Alibabe, a kako je kazao, Jack Ma je na njega ostavio dojam pametnog čovjeka otvorenog uma.

MoneyGram, uz konkurenta Western Union, sa svojom velikom mrežom prodajnih mjesta dugo je dominirala industrijom transfera novca. Ima oko 350 tisuća prodajnih mjesta u trgovinama, poštanskim uredima i bankama u gotovo 200 zemalja svijeta.

Kombinacija Anta, kao tehnološki sofisticirane kompanije, te MoneyGrama, tvrtke etabliranog imena sa širokom mrežom agenata, mogla bi promijeniti pravila igre u industriji. Pritom se naglasak stavlja na povećanje broja klijenata, uključujući inozemne radnike koji bi u većoj mjeri mogli koristiti elektronski transfer novca za slanje financijske pomoći svojim obiteljima, nego nositi gotovinu u poslovnice, smatraju stručnjaci.

MoneyGram bi bila druga akvizicija kineske kompanije u SAD-u. Prošle godine, Ant je kupio EyeVerify, proizvođača optičke tehnologije potvrde identiteta koja se koristi u američkim bankama.

(Hina)