Nedavno su svijet obišle snimke koje prikazuju impozantan broj fanova Pokemona koji su se okupili u njujorškom Central parku kako bi isprobali najnoviju mobilnu igru “Pokemon Go”. Gotovo da nema kutka svijeta koji nije zahvatila tzv. “Pokemania”, a tome u prilog ide i članak nedavno objavljen na “Dalmatinskom portalu” prema kojemu je preko 400 Splićana sudjelovalo u skupnom igranju Pokemona. Nesporan je povratak Pokemona na razinu popularnosti kakvu su imali prije 15-ak godina čime su opredmetili maštu iz dana djetinjstva mnogih fanova.

Iznenađuje kako je jedna prilično jednostavna besplatna mobilna igra ostvarila značajno veći uspjeh nego neke igre čiji razvoj traje značajno duže razdoblje, imaju daleko kompleksnija grafička rješenja te im cijena doseže i nekoliko stotina kuna po primjerku. Osim zabave koju igra pruža njezinim korisnicima, interesantno je analizirati kakav je financijski aspekt popularnosti mobilne igre “Pokemon Go”, odnosno istražiti kako se odrazila na prihode i procjene vrijednosti kompanija uključenih u njezin razvoj te kako je financijsko tržište reagiralo na njezinu planetarnu popularnost.

Pokemon Go 2

Izvor: Shutterstock.com

Kako prenosi portal “CNN Money”, procjene trenutne vrijednosti kompanije “Niantic, Inc.” koja je zaslužna za razvoj spomenute aplikacije iznosi 3.65 milijardi dolara, a prema financijskim projekcijama Citibankovih analitičara prihodi za tekuću godinu se procjenjuju na 750 milijuna dolara, čime se svrstava među iznimno uspješne start-upove, tzv. “start-upove jednoroge”. Prava na Pokemone ima “The Pokemon Company” koja je također sudjelovala u razvoju mobilne igre. Zanimljivo je da prema objavi “Nintendo Co., Ltd.” koju je prenio “Nintendo World Report”, popularnost igre “Pokemon Go” neće značajnije utjecati na prihode kompanije “Nintendo” koja ima 32% glasačke snage u “The Pokemon Company” (zbog primjenjenih računovodstvenih metoda), koja je inače poznata po razvoju Pokemon igara. Dionica kompanije “Nintendo” u jednom trenutku nakon plasiranja igre na tržište se više nego udvostručila, ali nakon toga započinje pad cijene koja se unatoč tome održava na razinama značajno većim nego prije izdavanja igre.

Jedan od razloga pada zasigurno je i gorespomenuta “Nintendova” objava za javnost, kao i činjenica da značajan dio ostvarenih prihoda ide kompanijama “Google” i “Apple”. Intrigira i uvođenje koncepta tzv. “proširene stvarnosti” (engl. Augmented Reality – AR) koji je pokazao značajan potencijal u poslovanju, a pogotovo u marketinškom pristupu potrošačima. Najveći dio zasluga za ovakvu neslućenu popularnost Pokemona može se pripisati upravo tom konceptu, a o tome svjedoči činjenica da je već započet razvoj novih popularnih naslova koji će koristiti ovo okruženje. Zaključno, teško je predvidjeti koliko će ovakva popularnost aplikacija “Pokemon Go” trajati, ali gotovo sa sigurnošću se može potvrditi njezina značajna uloga u začetku novoga trenda interakcije sa stvarnošću koji bi mogao zahvatiti mnoga područja svakodnevnog života i poslovanja.

Slike korištene u članku – izvor: shutterstock.com