AFERA FinCEN Files, u sklopu koje su Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), američki portal BuzzFeed News i brojni drugi svjetski mediji otkrili tisuće tajnih dokumenata o međunarodnom pranju novca, uzdrmala je niz svjetskih banaka umiješanih u sumnjive transakcije od ukupno 2 bilijuna dolara. 

A među tim bankama jedna se posebno ističe – Deutsche Bank – na koju otpada čak 1,3 od ukupno 2 bilijuna dolara sumnjivih novčanih transakcija otkrivenih u FinCEN Filesima. To je, dakle, čak 65% ukupnih sumnjivih transakcija koje su same banke, slijedeći američki zakon, prijavile Mreži za suzbijanje financijskih zločina (FinCEN) američkog ministarstva financija u posebnim “izvještajima o sumnjivim aktivnostima” (SAR).

Američka banka JP Morgan je na dalekom drugom mjestu sa “samo” 514 milijardi dolara sumnjivih transakcija, a britanska banka Standard Chartered na trećem, sa 166 milijardi dolara transakcija.

Mafija, narkokarteli, financijeri terorizma i oligarsi oprali 10 milijardi dolara preko Deutsche Banka

Jedan primjer takvih ilegalnih transakcija koje je Deutsche Bank dozvolio je slučaj knjigovođe porezno-konzultantske tvrtke LA Payroll. On je navodno pronevjerio sredstva koja su mu povjerili mali američki poduzetnici, neprofitne organizacije i crkve, ukupno 141 klijent, i iskoristio ih u operaciji pranja novca koju su koristili mafijaški bosovi, financijeri terorizma i narkokarteli, u kojoj je oprano 10 milijardi dolara, pretežno iz Rusije, piše Buzzfed News

Njemačka banka je i 2015. morala platiti odštetu od 258 milijuna dolara u vansudskoj nagodbi u SAD-u zbog poslovanja s državama pod američkim sankcijama u razdoblju od 1999. do 2006., uključujući Iran, Siriju, Libiju, Sudan i Mjanmar.

Samo mjesec dana nakon što je platila kaznu u SAD-u, Deutsche Bank je, prema FinCEN Filesima, potajno radila na prebacivanju 240 milijuna dolara za tvrtku Claresholm Marketing Ltd., registriranu na Britanskim Djevičanskim Otocima i povezanu s Ihorom Kolomoiskijem, ukrajinskim milijarderom. Kolomoiskija su američki tužitelji kasnije povezali s golemim projektom pranja novca, pronevjerenog iz ukrajinske banke, koji je završio u SAD-u, što on poriče. 

Fiktivne tvrtke iz Rusije prale novce preko Deutsche Banka, unatoč brojnim upozorenjima

Sve je navodno počelo s ruskim klijentom nazvanim Financial Bridge, koji je 2011. već prao stotine tisuća dolara za američku kriminalnu organizaciju zvanu Krug braće, koja se bavila trgovinom drogom i ljudima.

Grupa Kanani preko Deutsche Banka oprala 50 milijuna dolara za narkokartele i talibane

A kako je sada otkriveno, neki od najvećih svjetskih kriminalaca koristili su Deutsche Bank za pranje svog ilegalno zarađenog novca na ovaj način, piše BuzzFeed News. Istraga iza FinCEN Filesa otkrila je, među ostalim, da je od 2013. do 2014. gotovo 50 milijuna dolara otišlo tvrtki koja je dio organizacije za pranje novca Kanani, nazvane tako prema vođi grupe, Pakistancu Altafu Kananiju. Njeni klijenti uključuju afganistanske talibane, suradnike libanonskog Hezbolaha i meksičke narkokartele, prema američkoj vladi. Kanani je 2017. osuđen u SAD-u na 68 mjeseci zatvora zbog pranja novca od trgovine drogom. 

Deutsche Bank posudio Trumpu stotine milijuna dolara unatoč njegovim bankrotima

Zanimljivo, Deutsche Bank je također posudio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu stotine milijuna dolara prije nego što je postao predsjednik, unatoč njegovoj dugoj i burnoj povijesti nevraćanja kredita i proglašavanja bankrota zbog kojeg nije mogao dobiti kredite u drugim bankama. Zbog toga se navodno našao i pod istragom specijalnog tužitelja Roberta Muellera, koji je istraživao rusko miješanje u američke izbore u Trumpovu korist i mogućnost da je Trumpov stožer izravno surađivao s Rusima, za što na kraju nije pronašao dovoljno dokaza. 

Kažnjeni i zbog poslovanja s Epsteinom

Deutsche Bank je u međuvremenu kažnjen i zbog poslovanja sa zloglasnim milijarderom-pedofilom Jeffreyjem Epsteinom, koji se lani ubio u zatvoru u New Yorku dok je čekao suđenje za seksualno iskorištavanje i podvođenje maloljetnica. Zbog poslovanja s Epsteinom i još dvije banke povezane s pranjem novca, njemačka banka je tada morala regulatorima u New Yorku platiti kaznu od 150 milijuna dolara. 

Dionice Deutsche Banka pale su nakon otkrića FinCEN Filesa gotovo 9%, prema financijskom sustavu Xetra.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay