Uplatnice paušalnog poreza za privatne iznajmljivače koje ovih dana pristižu na adrese dubrovačkih iznajmljivača prilično su ih uzrujale zbog visine razrezanog poreza koji je prihod Grada Dubrovnika. Za svaki krevet u Dubrovniku valja platiti najmanje 825 kuna poreza i prireza, plus 350 turističke pristojbe godišnjeg paušala.

Aktualni dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je ovoga tjedna od Ministarstva financija otpis plaćanja paušalnog poreza za privatne iznajmljivače u turizmu za prvi i drugi kvartal ove godine te smanjenje paušalne turističke pristojbe. I on je svjestan toga da se postupni oporavak turističkog tržišta ne može očekivati prije sredine lipnja, pa traži slično kao i lani – smanjenje obveza za polovicu iznosa.

Davanja koje iznajmljivači plaćaju Gradu Dubrovniku i Turističkoj zajednici po krevetu i gostu, donesena rekordne 2019. iznimno su visoka pa su se mnogi iznajmljivači oko nove godine odlučili za odustajanje od toga posla. Koliko ih ima, pitamo Stanu Đivanović, voditeljicu mjerodavnog županijskog ureda pri Upravnom odjelu za gospodarstvo i more?

U Dubrovačko – neretvanskoj županiji u Upisnik o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu do ovog tjedna bilo je upisano 8.144 iznajmljivača, gotovo 600 manje nego lani. Otkazano je ukupno 4,213 kreveta što je 7 posto ukupnog broja kreveta. Prema podacima županijskog odjela, smanjenje broja iznajmljivača i broja kreveta je temeljem Upisnika koji se vode u odjelu sljedeće: U Dubrovniku je 418 iznajmljivača manje, a kreveta 3.033, odnosno 8 posto manje nego lani. 

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay