‘Usporedba s klasičnim taksijem je odličan primjer starih načina razmišljanja i držanja monopola i visokih cijena‘

Zaoštrava se skukob između autobusnih prijevoznika, ali i Sindikata. Skora liberalizaciju javnog autobusnog prijevoza na međugradskim i međužupanijskim relacijama unosi nervozu među autobusne prijevoznike, jer pitanje deregulacije pripadajućeg unutarnjeg tržišta i njegova otvaranja za prijevoznike na međunarodnim linijama još nije riješeno. Tako npr. vozač autobusa München-Split dosad nije smio primati usput i putnike u Zagrebu, nego su potonje vozili isključivo prijevoznici na linijama unutar Hrvatske.

Pozitivan primjer liberalizacije autobusnog prijevoza

Od liberaliziranih tržišta po pitanju prijevoza putnika u javno linijskom autobusnom prijevozu, a unutar zemalja članica EU, Hrvatsku najčešće uspoređujemo s posljednje liberaliziranom EU članicom, Portugalom, s obzirom da nam je ova zemlja najbliža po pitanju udjela BDP-a u turizmu. 

Portugal je 2019. godine liberalizirao tržište javno linijskog autobusnog prijevoza putnika, kada je donesen zakon koji novim prijevoznicima omogućuje slobodan pristup uslugama vožnje iznad 50 km. Iako su se promjene odvijale uslijed pandemije, što je otežalo cijeli postupak, država nije odustala od nauma da ovaj sektor postane potpuno otvoren i liberaliziran.

Posljedično, ističu iz Flixbusa, otvaranjem tržišta te ulaskom novih autobusnih prijevoznika na tržište, a između 2019. i 2022. godine cijene karata snizile su se za od 24% (s 12.3€ na 9.3€) do čak 51% (12.2€ na 6€), ovisno o pojedinoj regiji. Prodaja karata je narasla za 41,82% u 2022. u odnosu na 2019., a prihod od prodaje 13,28% u istom razdoblju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay