Zemlje eurozone mogle bi u slučaju ekonomskih šokova u budućnosti dobiti pomoć iz ‘fonda za crne dane’ ili kratkoročni kredit Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), kazao je u četvrtak njegov čelnik Klaus Regling.

Eurozoni nije potrebna puna fiskalna unija ali ima prostora za instrument zaštite od asimetričnih šokova, kazao je čelnik Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) Klaus Regling.

– Može se formirati u obliku fonda za crne dane kakav imaju Sjedinjene Države ili kao dopunsko osiguranje od nezaposlenosti. Druga su mogućnost kratkoročni krediti ESM-a, pojasnio je Regling na konferenciji u Nikoziji.

Takav fiskalni kapacitet mogao bi se kombinirati s transparentnijim sustavom raspodjele tereta s privatnim kreditorima u slučajevima restrukturiranja duga država, dometnuo je.

Njegov bi se okvir trebao temeljiti na tržišnim principima, sa strožim klauzulama o kolektivnim tužbama u dokumentaciji koja prati obveznice, naglašava čelnik ESM-a.

– Automatsko produljenje roka dospijeća nije poželjno jer može imati procikličke efekte. ESM bi mogao preuzeti posao organizacije restrukturiranja po uzoru na Londonski klub, u slučaju da je dug zemlje neodrživ, predlaže Regling.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media