Francuska će ove godine oporezivati ​​velike digitalne tvrtke bez obzira na to ima li napretka ili ne prema međunarodnom sporazumu o tzv. digitalnom porezu, odnosno oporezivanju digitalne ekonomije, izjavio je u četvrtak (13. svibnja) francuski ministar financija Bruno Le Maire ustvrdivši kako takav porez nikada nije bio legitimniji ili potrebniji.

Skoro 140 zemalja iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (Organisation for Economic Cooperation and Development OECD) pregovara o prvom definiranju poreznih pravila koje bolje uzelo u obzir porast prihoda velikih tehnoloških tvrtki kao što su Amazon, Facebook, Apple i Google, Te tvrtke najčešće registriraju svoje podružnice u zemljama s niskim porezom.

Takvi potezi pokrenuli su prijetnje odmazde putem trgovinskih tarifa iz Washingtona.

Kako će EU zemlje trebati više gotovine kako bi ponovo pokrenule gospodarstva iz duboke  recesije zbog pandemije korona virusa za očekivati je uvođenje digitalnog poreza već ove godine makar u dijelu članica. Dosadašnji pokušaji stvaranja digitalnog poreza na razini EU propali su kad se suočila s protivljenjem Irske i još nekih nordijskih članica gdje američke tehnološke tvrtke imaju sjedište za cijelu Europu. 

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay