PARIZ, 10. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Francuski kozmetički div L’Oreal u utorak je objavio da je dogovorio kupnju tri vodeća brenda za njegu kože od kanadske farmaceutske tvrtke Valeant Pharmaceuticals International, u sklopu gotovinske transakcije u iznosu 1,3 milijarde dolara.  

Riječ je o brendovima CeraVe, AcneFree i Ambi, izvijestila je francuska kozmetička tvrtka.

L’Oreal se za njih sprema platiti gotovo osam puta više u usporedbi s njihovim ukupnim godišnjim prihodima u visini 168 milijuna dolara. Tom kupnjom namjeravaju gotovo udvostručiti prihode svoga američkog ogranka za kozmetiku s fokusom na estetsku dermatologiju.

“Akvizicijom brendova CeraVe, AcneFree i Ambi snažno se upotpunjava L’Orealov portfelj brendova. Tri brenda, razvijena u uskoj suradnji sa stručnjacima s područja zdravlja i u širokoj distribuciji, gotovo će udvostručiti prihode našeg odjela aktivne kozmetike u SAD-u i pomoći nam udovoljiti rastućoj potražnji za aktivnu njegu kože po prihvatljivim cijenama”, kazao je u priopćenju Frederic Roze, predsjednik i izvršni direktor američkog ogranka L’Oreala.

Utemeljen 2005. godine, CereVe nudi paletu proizvoda namijenjenih njezi kože, uključujući sredstva za čišćenje lica, tonike i ona za zaštitu od sunca, kao i liniju proizvoda za njegu dječje kože. Među najbrže je rastućim brendovima u SAD-u, s prosječnim rastom od preko 20 posto u protekle dvije godine, navodi se u L’Orealovu priopćenju.

AcneFree nudi proizvode za liječenje akni i čišćenje lica, a Ambi proizvode za potrošače različitih kultura, uključujući one za uklanjanje tamnih mrlja i za izbjeljivanje kože,

Sporazum o kupnji dolazi nakon teške godine za kanadskog proizvođača lijekova, koji je u desetak godina iz malene farmaceutske tvrtke izrastao u globalnog diva, uglavnom zahvaljujući strategiji rasta baziranoj na akvizicijama.

Nekadašnji miljenik Wall Streeta našao se na meti kritika zbog snažnog podizanja cijena lijekova i trenutno je pod istragom u SAD-u zbog navodne manipulacije računima, a protiv tvrtkina izvršnog direktora vodi se istraga zbog sumnji u pronevjeru, podsjeća AFP.

(Hina)