PARIZ, 13. veljače 2017. (Hina/AFP) – Francuski ministar gospodarstva i financija Michel Sapin odbacio je američke kritike na račun njemačkog trgovinskog viška, pozivajući ujedno Njemačku da poveća investicijsku potrošnju.

U razgovoru za poslovni list Handelsblatt objavljenom u ponedjeljak, Sapin je odbacio američke kritike da je Njemačka koristila ‘podcijenjeni’ tečaj eura kako bi potaknula izvoz.

Napad je “vrlo očito besmislen”, kazao je Sapin.

Dodao je ipak da bi Njemačka “mogla biti ambicioznija” u investicijskoj potrošnji.

“Smatramo da bi to bilo u interesu i Njemačke i eurozone”, poručio je francuski ministar.

Njegove su riječi pojačale vanjski pritisak i raspravu u samoj njemačkoj javnosti o njemačkom trgovinskom višku, koji je u više navrata bilježio nove rekorde nakon financijske krize 2008. i 2009. godine.

Prošli je četvrtak tako statistički ured Destatis objavio kako je Njemačka u 2016. ostvarila višak u trgovinskoj bilanci od 253 milijarde eura. Izvoz je pritom porastao za 1,2 posto, na 1.200 milijardi eura, dok je izvoz uvećan 0,6 posto, na 955 milijardi eura.

Europska komisija (EK) i Međunarodni monetarni fond (MMF) pridružili su se onima koji pozivaju Njemačku da poveća domaću potrošnju i time potakne spori rast u EU.

Njemačka je pak politika pod dirigentskom palicom konzervativnog ministra financija Wolfganga Schaeublea za prioritet odredila smanjenje duga, te na srednji rok i smanjenje poreza, u slučaju da kancelarka Angela Merkel dobije još jedan mandat na izborima u rujnu.

Socijaldemokratska stranka SPD trenutno je slabiji koalicijski partner vladajućeg CDU-a a obećali su da će u slučaju izborne pobjede poticati investicije u infrastrukturu.

Glavni njemački partneri, uključujući SAD i Francusku, imaju veliki deficit u bilateralnoj razmjeni s Njemačkom.

U prošlomjesečnom razgovoru za Financial Times, Peter Navarro, glavni savjetnik za trgovinu američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužio je Berlin da iskorištava druge zemlje EU i SAD putem uvelike podcijenjenog tečaja eura koji je nazvao “implicitnom njemačkom markom”.

Mnogi ekonomisti tvrde da članstvo u eurozoni jamči Njemačkoj prednost povoljnog tečaja.

Za njemačke izvoznike, tečaj eura relativno je nizak budući da odražava slabije ekonomije Grčke, Italije, Španjolske i drugih članica.

(Hina)