PARIZ, 9. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Francuska je u siječnju zbog slabe prodaje aviona koncerna Airbus zabilježila najveći mjesečni trgovinski manjak otkada su se počeli pratiti ti podaci, pokazali su podaci carinske uprave. 

Francuski je izvoz u siječnju potonuo 7,7 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz porastao 2,9 posto. Rezultat je rekordni trgovinski deficit od 7,9 milijardi eura u siječnju, objavila je u srijedu u priopćenju carinska uprava.

Siječanjski podatak nadovezao se na snažno povećanje trgovinskog manjka u prošloj godini, za tri milijarde eura, na ukupno 48,1 milijardu eura.

Dužnosnik carinske uprave objasnio je da je oštar pad izvoza u siječnju rezultat “ekstremno niske Airbusove prodaje”. Očekivao se pad isporuka aviona nakon tradicionalno snažnog kraja godine “ali razina prodaje grupe u siječnju slabija je nego  dosada kada je u pitanju prvi mjesec u godini”.

Airbus je u siječnju isporučio samo 25 aviona, u usporedbi sa 111 isporučenih u prosincu.

Francuski je uvoz pak u siječnju porastao zbog veće vrijednosti uvoza energije, povezane s višim cijenama nafte, ali i zbog neuobičajenog velikog skoka uvoza lijekova.

Ekonomisti upozoravaju da se Francuska možda previše oslanja na zrakoplovni sektor, posebno na Airbus koji je prošlog mjeseca izvijestio o znatno nižoj godišnjoj dobiti u 2016. zbog troškova povezanih s problemima u programu vojnog transportnog zrakoplova A400M.

“Činjenica da još uvijek u velikoj mjeri ovisimo o (zrakoplovnim) sajmovima ukazuje na problem u našoj vanjskotrgovinskoj razmjeni”, zaključila je Axelle Lacan iz Coe-Rexecodea.

Nastojanja vlade da ojača konkurentnost donose ploda ali nedovoljno brzo. “Zasada se ti plodovi ne pretaču u poboljšanu trgovinsku bilancu niti u oporavak udjela u izvoznom tržištu”, ističe ona.

Francuske kompanije također ne pokušavaju iskoristiti slabiji euro kako bi potaknule prodaju izvan eurozone, dodaje Ludovic Subran iz EulerHermesa i Allianza.

“Još se mučimo s osvajanjem tržišta u zoni dolara, kao što su velika tržišta u nastajanju, primjerice u zoni Perzijskog zaljeva. ili Hong Kong, ali i zemlje poput SAD-a”, ističe on.

Robu izvozi oko 120 tisuća francuskih kompanija, u usporedbi s njih 240 tisuća u Italiji i 300 tisuća u Njemačkoj, podsjeća Subran.

Njemačka je u 2016. zabilježila rekordni trgovinski višak od 253 milijarde eura.

(Hina)