Najava dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića kako će gradski vijećnici uskoro odlučivati o zabrani daljnjeg izdavanja dozvola za nove apartmane unutar povijesne jezgre naišla je na brojne komentare sugrađana, ali i otpor onih koji su uložili znatna sredstva te su pred dovršetkom građevinskih zahvata zbog kojih prije izglasavanja sporne odluke apartmane neće dovršiti i registrirati. Računajući kako će to ipak uspjeti, takvi vlasnici nekretnina odbijaju razgovor. Neki od vlasnika apartmana, među kojima je i inače za medije uvijek susretljivi predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović, prokomentirao je gradonačelnikove izjave.

– Ne komentiramo izjave što će se dogodit ili što bismo voljeli dok ne dođe prijedlog Pravilnika na Gradsko vijeće jer se uvijek promjeni od izjave do izglašavanja. Ovakvi prijedlozi se događaju kao posljedica neplanskog, stihijskog turizma usmjerenog na veliku dobit nekih pojedinaca, a ne razvoj zajednice, na što su građani konstantno upozoravali i koji se bore s posljedicama depopulacije, gubitka mjesta stanovanja. Na Zborovima je upozoreno na razliku između stanara koji iznajmljuju svoj dom i tako preživljavaju i krupnog kapitala koji kupuje nekretnine bez obzira na cijenu kao oblik izvlačenja para i života iz Grada. Odluka mora štititi i poticati život stvarnih ljudi, a ne kao dosad poticati lažne prijave stanovanja, a kako bi se otvorio apartman! – poručuje Krstulović te dodaje:

– Građani su se na Zborovima izjasnili o ostavljanju afitavanja sobe u stanu u kojem se živi jer je to održavanje života a bili su protiv novih apartmana odnosno lažnog pružanja usluge smještaja u ‘domaćinstvu‘ – kako ga zove zakon, a domaćinstva u kuci ni za lijeka! Porazno će biti ako budući starac ne bude mogao izdati sobu a budući apartmani samo promjene klasifikaciju u disperzirani hotel i isti investitori nastave po starom kupovati i iznajmljivati. 

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Image by Adri Marie from Pixabay