Hrvatska strategija za vodik je u izradi i ona će doprinijeti razvoju RH gospodarstva. Nije cilj samo kupiti tehnologije i instalirati ih u RH. Mi moramo stvoriti uvjete i uključitit domaće gospodarstvo

Vodik je od znanstvene fantastike u posljednjih 20 godina  došao u žižu javnosti. To ne čudi jer vodik može imati primjenu u raznim industrijama, posebno u transportu i kao sredstvo dekarbonizacije industrije, rekao je Frano Barbir, predsjednik Hrvatske udruge za vodik na jubilarnoj 10. Liderovoj konferenciji ‘Energetska budućnost Hrvatske’

Vodik ima značajnu ulogu u Europskom zelenom dogovoru a sama EU je prošle godine izašla sa strategijom za vodik u kojoj planiraju do 2024. godine najmanje 6 gigavata za proizvodnju vodika isključivo iz obnovljivih izvora energije.

– Za  to je potrebno puno novaca pa se planiraju do 2030. investicije od 24 do 43 milijarde eura samo za elektrolizatore, i  20 do 340 milijardi za obnovljive izvore koji bi služili za proizvodnju vodika, te 65 milijardi za punionice i distribuciju vodika – kaže Barbir i dodaje kako je to prilika za sve koji se bave novim tehnologijama.

Prilika ima za vodik i u RH

– U RH bi se moglo do 2030 instalirati do 150 MW elektrolizatora koji bi proizvodili od 72 do 422 gigavat sati godišnje vodika koji bi se koristio u industriji, transportu i skladištenju el. energije, kaže Barbir.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay