FRIZERI se okupljaju na Markovom trgu u Zagrebu. Traže niži PDV od 13% na frizerske usluge.

Za premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića su pripremili dar.

“Dat ćemo im škare i češalj jer ih neće imati tko šišati za pet do deset godina”, rekla je Ana Hart iz Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge.

“Iskustva u Slavoniji su takva da je tendencija odlazaka mladih. Puno je frizera, ali jako je mali broj djece koja žele to raditi. Razmatraju sve opcije kako bi se maknuli iz Slavonije, ali oni nemaju želje ostati ovdje”, kazali su na Markovu trgu.

“Niži PDV bi značio više zapošljavanja mladih frizera, a najvažnija stvar bi bila da bi se državni proračun puno više napunio. Po našim analizama, u državni proračun bilo bi uplaćeno više 70 milijuna kuna”, rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 javljajući se s Markovog trga Ivica Pavlačić, vlasnik frizerskog salona iz Karlovca koji zapošljava 15 radnika.

EU države koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge imaju dobro iskustvo te i nakon više od 10 godina i dalje su zadržali tu nižu stopu PDV-a za frizerske usluge. Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%… Hrvatski frizeri 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay