Prema rezultatima novog istraživanja „Global Entrepreneurship Monitor (GEM)“ za Hrvatsku: Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?“, još uvijek nismo poduzetnička zemlja i to ponajprije zbog kvalitete poduzetničke okoline – regulatorni okvir je zahtjevan i kompleksan, nedostaje kvalitetne suradnje između poslovnog i istraživačkog sektora, kao i obrazovanja za poduzetničke kompetencije.

Na predstavljanju rezultata istraživanja za 2018. voditeljica hrvatskog istraživačkog tima Slavica Singer u srijedu je kazala da se već godinama ponavlja gotovo isti obrazac problema te da se i dalje ne čini dovoljno da se oni uklone.

Prema istraživanju, Hrvatska je po vrijednosti NECI indeksa (National Entreprenurship Context Indexindeksa) od 3,83 na zadnjem mjestu među 18 zemalja EU, čiji je prosjek ocjene 5,12.

Najčešći razlozi izlaska iz poslovne aktivnosti su neprofitabilnost (19,7 posto), porezna opterećenja i birokracija (19,2 posto) i nova poslovna prilika (18,5 posto).

Društveni stav prema poduzetnicima u Hrvatskoj je loš i negativan, pada broj onih koji smatraju da poduzetnici imaju visok društveni status.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay