MILANO, 24. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Najveći talijanski osiguravatelj Assicurazioni Generali objavio je da je kupio mali udio u talijanskoj banci Intesa Sanpaolo u šahovskoj partiji oko preuzimanja koje banka prema pisanju talijanskih medija priprema u suradnji s njemačkim osiguravateljem Allianzom.

Iz Generalija su u ponedjeljak priopćili da su kupili glasačka prava u Intesi koja odgovaraju 3,01 posto njezina dioničkog kapitala.

Prema podacima Thomson Reutersa udio koji je Generali kupio u Intesi vrijedan je 1,2 milijarde eura.

Generalijev potez protumačen je kao obrana od neprijateljskog preuzimanja, budući da prema talijanskim zakonima kompanija ne može kupiti više od tri posto udjela u drugoj kompaniji koja je njezin dioničar s udjelom većim od tri posto.

Ako Intesa ipak odluči kupiti više od tri posto udjela u Generaliju, njezina će glasačka prava biti ograničena na tri posto i morat će u roku od godinu dana prodati udio koji premašuje tu granicu. Alternativa je ponuda za preuzimanje najmanje 60 posto udjela u Generalijevom dioničkom kapitalu.

Generali se odlučio na obrambeni potez nakon što je dnevni list La Stampa prošlog vikenda izvijestio da u Intesi razmatraju mogućnost ulaganja u Generali u sklopu šireg dogovora o suradnji s njemačkim divom Allianzom.

Prema tom dogovoru njemački bi osiguravatelj mogao kupiti dio Generalijeve imovine a Intesa vlasnički udio u vrijednosti pet do šest milijardi eura radi zaštite talijanskih interesa u osiguravatelju, piše talijanski list

Tržišna kapitalizacija Generalija iznosi 21 milijardu eura i upola je manja no što je bila na početku financijske krize 2007. i 2008. godine. Kompanija je u više navrata bila u žarištu špekulacija o preuzimanju, pri čemu su mediji najčešće kao mogućeg kupca spominjali francusku AXA-u.

Danas je talijanski list la Repubblica izvijestio da Intesa razmatra ponudu za Generali baziranu na dionicama i da bi idućih dana mogli povući konkretan potez.

U Intesi nisu željeli komentirati medijska izvješća a komentar su uskratili i u Allianzu.

Najveći je dioničar Generalija Intesin domaći konkurent, investicijska banka Mediobanca.

(Hina)