Sve raširenija uporaba generativne umjetne inteligencije dovela je do pojave problema autentičnosti i istinitosti. To je posebno vidljivo u slučaju fotografija i videa nastalih pomoću umjetne inteligencije. Dok su alati na početku bili prilično nespretni u izradi novih AI fotografija, pa nije bila rijetkost da osoba na AI fotografiji ima tri ruke ili višak prstiju, danas su ti isti alati toliko sofisticirani da je sve teže razlikovati “pravu” fotografiju i video od one umjetno stvorene. 

Stoga ne iznenađuje da tvrtke diljem svijeta pokušavaju osmisliti način razlikovanja AI fotografije od prave. Googleov DeepMind odjel za umjetnu inteligenciju razvio je svojevrsni digitalni vodeni žig za otkrivanje slika koje je izradila umjetna inteligencija.

Alat pod imenom SynthID trebao bi identificirati fotografije koje generira AI zahvaljujući ugradnji posebnih oznaka na fotografije. Točnije, SynthID će promijeniti pojedinačne piksele unutar fotografije, tako da te promjene ne budu vidljive ljudskom oku, ali da ih strojevi (odnosno alati) mogu detektirati. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay