Korejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu (KFTC) objavilo je u utorak da je donijelo zaključak prema kojem je Google, zbog uvjeta iz ugovora s proizvođačima mobitela, zloupotrijebio svoj dominantni položaj kako bi ograničio konkurenciju na tržištu mobilnih operativnih sustava. Zbog toga mu je određena kazna u iznosu od 176,64 milijuna dolara. 

KFTC je isto tako dodao da je riječ o devetoj po redu najvećoj kazni koju je to tijelo dosad izreklo.

Tvrde da je Google osujetio konkurenciju tjerajući proizvođače uređaja da se drže “dogovora o nefragmentiranju (anti-fragmentation agreement ili AFA)” prilikom potpisivanja ključnih ugovora koji se tiču licenci za trgovinu aplikacija.

Prema AFA-i, proizvođači ne mogu opremiti svoje uređaje modificiranim verzijama Androida. To je pomoglo Googleu za zacementira svoju dominaciju na tržištu mobilnih operativnih sustava, tvrdi KFTC.

Odlukom tog povjerenstva, Googleu je zabranjeno prisiljavati proizvođače uređaja na potpisivanje AFA ugovora, što bi proizvođačima omogućilo usvajanje modificiranih verzija operativnog sustava Android na njihove uređaje.

Kazna Googleu stigla je na isti dan kad je na snagu stupio i amandman na južnokorejski zakon o telekomunikacijskom poslovanju, koji je popularno još nazvan i “anti-Google zakonom”.