Google već godinama razvija umjetnu inteligenciju za različite potrebe. Od umjetne inteligencije koja nam servira baš one rezultate pretraživanja koje tražimo do umjetne inteligencije koja se skriva iza Googleovog virtualnog asistenta.

No, gotovo u tajnosti, razvijaju umjetnu inteligenciju koja bi trebala imati posve novu ulogu – učiti samu sebe kako pisati računalni kod. Uspiju li to postići, riješili bi problem nedostatka programera, ali i vjerojatno promijenili cijelu IT scenu.

Kako su zapisali na službenom blogu, posljednja generacija njihovog jezičnog modela, kao što je PaLM, sposobna je za kompleksno rasuđivanje i upoznata je s milijunima linija koda. Koristeći upute kakve se koriste prilikom proučavanja jezika, trenutni jezični modeli su se pokazali veoma učinkovitima kad je trebalo napisati generički kod, ali i kod kojim se upravlja robotima.

Tako je nastao Code as Policies (CaP), odnosno sustav koji omogućava umjetnoj inteligenciji da stvara program koji će roboti slijediti, a sve temeljeno na programskom jeziku Python.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay