Google pokreće projekt za iskorjenjivanje lažnih vijesti na internetu kao i onih tijekom prijelomnih događaja te će u sljedeće tri godine za unaprjeđenje točnosti i kvalitete vijesti koje se pojavljuju na njegovim platformama uložiti 300 milijuna dolara, objavljeno je na blogu te kompanije.

Inicijativa, nazvana Disinfo Lab, koristit će računalne alate i novinarski nadzor kako bi pratili širenje dezinformacija tijekom izbora. Te promjene dolaze s obzirom na to da su se Google, Facebook i Twitter suočili sa zazorom javnosti tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u, dopuštajući širenje lažnih i često malicioznih informacija koje su mogle utjecati na građane da glasuju za republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Ta kompanija za internetsko pretraživanje kazala je da je već uvela svoje pretraživačke algoritme za prepoznavanje “dezinformacija”, no kako će sada nastaviti ulagati napore. U odvojenom blogu, Google je objavio da pokreće alat koji bi olakšao pretplatu na medijske publikacije. Time će omogućiti korisnicima da se pretplate na participirajuće medije koristeći svoj Google račun, kao i da upravljaju svim pretplatama na jednom mjestu.

Iz Googlea su kazali da će između ostalog pokrenuti pretplatu na vijesti s The Financial Timesom, The New York Timesom, Le Figarom i The Telegraphom, a objavili su da uskoro planiraju dodati još medijskih izdavača.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock