Gospodarska aktivnost eurozone smanjena je u srpnju, pokazuje izvješće S&P Globala koje sastavlja Hamburška komercijalna banka (HCOB). Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone ovog je mjeseca pao za jedan bod na 48,9 bodova, što predstavlja najnižu razinu u osam mjeseci zbog oštrog usporavanja sektora usluga, ali i industrije.

Povećalo je to strah od moguće recesije u gospodarstvu eurozone nakon dva kvartala blage kontrakcije, a prema predviđanju HCOB-a gospodarstvo će se vjerojatno još više pomaknuti u područje kontrakcije u nadolazećim mjesecima jer ‘sektor usluga nastavlja gubiti snagu‘. Također, kako piše Financial Times, postoji ‘povećana vjerojatnost‘ da će njemačko gospodarstvo skliznuti u recesiju u drugoj polovici ove godine.

Kako prenosi Hina, aktivnost u industrijskom sektoru zabilježila je najveći pad od početka pandemije pa se sada nalazi na najnižoj razini od 42,7 bodova, a aktivnost u uslužnom sektoru najslabije je porasla od početka godine prateći tako pad potražnje.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay