BERLIN, 22. kolovoza 2017. (Hina/DPA) – Gospodarska klima u Njemačkoj znatno je pogoršana u kolovozu, odražavajući nervozu zbog smanjenog izvoza i skandala u automobilskom sektoru, izvijestio je u utorak utjecajni ekonomski institut ZEW.

Indeks gospodarske klime ZEW-a mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima o stanju u njemačkom gospodarstvu u idućih šest mjeseci a u kolovozu je potonuo na 10 bodova, najnižu razinu od prošlogodišnjeg listopada.

U srpnju indeks je iznosio 17,5 bodova.

“Značajan pad pokazatelja ekonomske klime odražava visoku razinu nervoze u vezi s njemačkim rastom u predstojećem razdoblju”, tumači predsjednik instituta Achim Wambach.

“Tome su pridonijeli u prvom redu neočekivano slab njemački izvoz i širenje skandala u njemačkom automobilskom sektoru”, dodaje Wambach.

Indeks koji iskazuje ocjenu aktualnog stanja u gospodarstvu ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na srpanj i iznosio je 86,7 bodova.

Najnovija statistika o BDP-u pokazuje da je njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što odgovara prosjeku eurozone, primjećuju u institutu.

I očekivanja za gospodarstvo eurozone pratila su u kolovozu ona za njemačko gospodarstvo, uz pad odgovarajućeg indeksa za 6,3 boda u odnosu na srpanj, na 29,3 boda.

Nasuprot tome, ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu eurozone znatno je poboljšana u odnosu na srpanj, iskazana u skoku odgovarajućeg indeksa za 9,7 bodova na 38,4 boda, najvišu razinu u više od devet godina.

“Pokazatelj stanja u gospodarstvu eurozone kontinuirano raste od studenog 2016. godine i sada je na najvišoj razini od siječnja 2008. godine”, utvrdili su u institutu.

(Hina)