Istraživanje koje je proveo PwC otkrilo je kako su i prije pandemije COVID-a bezgotovinska plaćanja poput slanja poruke za plaćanje autobusne karte u Turskoj ili korištenja QR koda za kupnju namirnica u Kini dokaz stalnog pomaka prema digitalnoj ekonomiji. Stoga su uvjereni kako bismo u budućnosti mogli imati globalno bezgotovinsko društvo.

Bezgotovinski svijet je na vidiku. Pandemija COVID-19 pojačala je rastući prijelaz na digitalno plaćanje i vjerojatno je potaknula trogodišnje do petogodišnje ubrzanje njegove upotrebe. Ubrzanje prema digitalnim plaćanjima stvorit će nove mogućnosti čitavom ekosustavu platnog prometa, uključujući banke. No ono će otkriti i slabosti onih koji se nisu spremni prilagoditi, prokomentirao je Kurtis Babczenko, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru bankarstva i tržišta kapitala.

No uz sve to ne treba zaboraviti ni rizike koji su vezani za digitalne valute i bezgotovinske transakcije. Istraživanje tako ističe kako su rizici sigurnosti, usklađenosti i privatnosti podataka te s njima povezani problemi glavna briga banaka, fintech tvrtki i upravitelja imovinom u provedbi potpuno integrirane tehnološke strategije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay