GRAĐANI EUROPSKE UNIJE na Konferenciji o budućnosti Europe zatražili su utvrđivanje minimalne plaće u Uniji, o čemu Europski parlament već vodi pregovore s Vijećem EU.

Na plenarnoj skupštini Konferencije u Strasbourgu u petak i subotu raspravlja se o preporukama nacionalnih i europskih panela građana i građanki.

Prva od 48 preporuka panela građana o snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima koji je zaključio svoj rad 27. veljače u Dublinu bila je uvođenje minimalne plaće kako bi se osigurala slična kvaliteta života u svim državama članicama.

Španjolska eurozastupnica i predsjednica kluba socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Iratxe Garcia Perez, koja je u petak predsjedala radnom skupinom konferencije za snažnije gospodarstvo, rekla je da je primjerena plaća ona koja ljudima omogućuje da rade i da pritom ne žive u siromaštvu.

“Nastojimo uključiti barem 60 posto prosječne plaće, što je iznos za koji stručnjaci kažu da je minimum potreban za dostojanstven život”, rekla je Garcia Perez za Hinu.

Nova minimalna plaća u Hrvatskoj od ove godine iznosi 3750 kuna ili 500 eura neto, odnosno 4700 kuna ili 624 eura bruto. Hrvatska je i s ovim povećanjem u pet država članica EU s najnižim primanjima za puno radno vrijeme.

Povećao se udio građana u siromaštvu koji rade

Udio građana koji su suočeni sa siromaštvom unatoč činjenici da su zaposleni povećao se s 8.3 posto ukupne radne snage EU u 2007. godini na 9.4 posto u 2018. godini

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr