Supetarska gradonačelnica Ivana Marković u priopćenju je dostavila kratak osvrt na ono što se sprema oko Zakona o pomorskom dobru, a tiče se privatizacije plaža, ograđivanja i naplate.

Kreće nova privatizacija pomorskog dobra, smatra Marković

“Prošli su me trnci već na samom početku čitanja, a bez da sam uopće došla do prvog članka Zakona, a u kojem stoji:

Donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama stvaraju se uvjeti za brži i uspješniji gospodarski razvitak Republike Hrvatske kao pomorske zemlje, stvaraju se uvjeti za ulaganja na pomorskom dobru.’

U slučaju Republike Hrvatske to, bez ikakvih drugih tumačenja, gotovo sigurno čitam kao olakšavanje novih devastacija pomorskog dobra, te nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra s obzirom na to da smo spremni na sve u svrhu ‘razvoja’ i ‘boljitka turizama’ na račun ‘zapošljavanja’ i ‘rekordnih brojki’.

U članku 7. uvodi se nevjerojatna promjena – pomorsko dobro se daje na upravljanje vladi RH umjesto DORH-u, tj. vladi koja je provela privatizaciju svega što je vrijedilo u ovoj državi, a sada bi samostalno, bez kontrole i ovisno o volji premijera ucrtavala pomorsko dobro, granice, odobravali koncesije, zatvarali plaže i slično.”

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr