GRČKA će od 1. svibnja podići minimalnu plaću drugi put u ovoj godini, najavio je premijer Kyriakos Mitsotakis, upozorivši da inflacija teško pogađa prihode kućanstava. “Jačanje inflacije širom svijeta pogađa građane s niskim prihodima. Od 1. svibnja minimalna plaća porast će za 50 eura mjesečno, na 713 eura mjesečno”, rekao je Mitsotakis u srijedu u televizijskom nastupu.

U siječnju je vlada podigla bruto minimalnu plaću oko dva posto, na 663 eura, što znači da će s novim povećanjem minimalna plaća porasti ukupno 9.7 posto. Inflacija je u Grčkoj u ožujku porasla na 8.9 posto, najvišu razinu u 27 godina, potaknuta vrtoglavim rastom troškova energije koji pritišću primanja kućanstava.

Vlada je od prošle godine potrošila oko 4 milijarde eura na subvencioniranje računa za struju i plin kućanstava, kompanija i poljoprivrednika. Ovoga tjedna izvijestili su i da rade na planu “odlučne” intervencije u cijene struje kako bi ublažili pritisak na potrošače, ako Europska unija uskoro nešto ne poduzme da riješi taj problem.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay