Podsjetimo, 10. studenoga izvanredna uprava je osporila Sberbankove tražbine u iznosu od 1,13 milijardi eura i time isključila Sberbank iz Vjerovničkog vijeća.

Čelnik Sberbanka Herman Gref smatra ucjenom isključivanje Sberbanka iz Vjerovničkog vijeća formiranog unutar postupka izvanredne uprave nad Agrokorom.

“Ta neispravna odluka izvanrednog povjerenika (Ante Ramljaka) može se shvatiti kao ucjena”, izjavio je Gref, podsjećajući da je 10. studenoga izvanredna uprava osporila Sberbankove tražbine u iznosu od 1,13 milijardi eura i time isključila Sberbank iz Vjerovničkog vijeća, kao i da je formalnim razlogom takvih odluka navedena Sberbankova tužba za povrat tražbina podnesena u inozemstvu.

“Takvi postupci izvanrednog povjerenika su, blago govoreći, apsolutno nekorektni. To da prihvaćanje ili odbijanje prava na povrat naših tražbina ili njihov stavljanje pod sumnju ovisi o realizaciji našeg prava da ih ostvarimo sudskim putem, faktički se može shvatiti kao ucjena”, rekao je Gref.

“Složit ćete se”, dodao je, “da je ucjena izvanrednog povjerenika prema jednom od ključnih kreditora vrlo čudna situacija”, dodao je.

Gref je istaknuo da se Sberbank zalaže za transparentnost u procesu ozdravljenja Agrokora.

“Jasno, mi ćemo svoja prava štititi na sudu. Bude li nam onemogućeno ostvarenje vjerovničkih prava, naravno da ćemo se žaliti na sudu. Mi smo javno istaknuli svoju isključivo konstruktivnu poziciju, ali, naravno, kao velika kompanija ne možemo tolerirati takvo nepoštivanje naših prava. Dokle god je takva situacija, branit ćemo svoja prava na sudu i ništa ne može izmijeniti takav naš stav”, rekao je Gref.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr