Užitak ljetovanja u vlastitom, sada praznom, gradu, ima vrlo visoku cijenu jer se nedolazak stranih turista itekako osjeti na lokalnoj ekonomiji.

‘Iskustvo je i gorko i slatko’, kaže Vesna Celebić, turistička voditeljica iz Dubrovnika. Proteklih godina, Dubrovčani su dijelili svoj grad s milijunima turista te podnosili zaglušujuću buku motora ogromnih kruzera i elisa helikoptera koji su nadlijetali grad.

Onda je zbog pandemije sve to iznenada stalo.

‘U ovom trenutku je prekrasno. Lokalno stanovništvo vratilo se u staru gradsku jezgru. Mnogo djece se igra po ulicama, igraju nogomet na gradskim trgovima, opet čuješ hrvatski jezik’, kaže Vesna.

I u Italiji su u ovo vrijeme gradovi i plaže puni stranih turista, no ove godine samo Talijani.

‘Uz brojne niskotarifne letove, brojni mladi Talijani provodili su svoj odmor u Španjolskoj ili Grčkoj’, kaže zamjenica gradonačelnika Riminija, Gloria Lisi.

No ove godine sve je drugačije pa je rivijera Riminija ispunjena domaćim gostima koji su ovdje možda i po prvi puta.

‘Rimini je pun mladih posjetitelja iz okolice. To se nije dogodilo već desetljećima’, kaže Lisi.

Na nekim od najpopularnijih svjetskih destinacija, upravo je ta praznina postala atrakcija za sebe. Prošli mjesec internetom je kružila slika gotovo praznog Louvrea u Parizu što je ogroman kontrast od prošle godine kad je taj muzej posjetilo skoro 10 milijuna ljudi.

PARIŽANI U LOUVREU

Mnoge je privukla ta mogućnost da napokon razgledaju slavnu galeriju, a da se ne moraju gurati s turistima.

‘Provodim jutro u Louvreu da iskoristim to što nema turista. Pariz kakvog volimo mi Parižani’, napisala je na Twitteru spisateljica Mira Kamdar.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay