TOKIO, 27. prosinca 2016. (Hina/dpa/Reuters) – Čini se da se globalno gospodarstvo konačno ostavlja iza sebe negativne posljedice financijske krize i ulazi u novu fazu, kazao je guverner japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) Haruhiko Kuroda.

Budući da globalno gospodarstvo okreće novi list, japansko gospodarstvo sada može krenuti dalje uz dodatni zamah, poduprt povoljnim kretanjima, kazao je Kuroda u govoru u ponedjeljak u poslovnoj udruzi Keidanren.

Novi okvir monetarne politike, usmjeren na ograničavanje razine kamatnih stopa u dugoročnoj perspektivi, pomoći će japanskom gospodarstvu da maksimalno iskoristi te “povoljne vjetrove”, dodao je japanski guverner.

“Odgovarajućom primjenom tog okvira u monetarnoj politici BOJ može iskoristiti prednosti oporavka u globalnom gospodarstvu kako bi generirao još veću pokretačku snagu za japansko gospodarstvo”, kazao je Kuroda.

BoJ po njegovim riječima namjerava zadržati prinose na 10-godišnje državne obveznice oko razine od nula posto.

Na sjednici u studenome sa sedam glasova za, naprama dva protiv, banka je zadržala program kupnje državnih obveznica u godišnjem iznosu od oko 80.000 milijardi jena. Zadržala je ujedno i negativnu kamatnu stopu od minus 0,1 posto na depozite financijskih institucija.

Budući da unatoč obilnim monetarnim poticajima ni nakon tri godine nisu dosegnuli zacrtanu stopu inflacije, u banci su u rujnu odlučili preusmjeriti fokus s tempa tiskanja novca na ciljanje definiranih razina kamatnih stopa. Tako su zacrtali kamatne stope na kratkoročne državne dužničke papire od minus 0,1 posto te prinose na 10-godišnje državne obveznice od oko nula posto.

Njihove ciljeve doveo je u pitanje globalni trend rasta prinosa na obveznice, koji su potaknula predviđanja o jačanju inflacije zbog očekivanih mjera novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, tumači Reuters.

Tako je i japanski guverner u jučerašnjem govoru upozorio na značajnu dozu neizvjesnosti.

(Hina)