U industriju koja zacijelo neće propasti pretvorile su se tvrtke koje nude hakere na najam, sudeći prema objavi MIT-ova časopisa The Technology Review. Među tim tvrtkama, mahom zaslužnima za prodaju i raspačavanje alata za digitalno praćenje, većina je iz Izraela, zatim iz Kine, Indije i Sjeverne Makedonije. Poslovanje takvih tvrtki, kažu, cvjeta unatoč lanjskom skandalu kad se doznalo da je softver izraelskog NSO Groupa, jednog od glavnih igrača na tom tržištu, kao neplanski, špijunirao sve i svakoga.

Tajnovita industrija ‘hakera na najam’ u središtu je interesa još od 2014. kad se doznalo da je talijanska tvrtka Hacking Team desecima zemalja prodala svoj spyware kojim su se kršila ljudska prava i pravila o privatnosti. U međuvremenu taj se tim hakera ugasio pa ponovno počeo raditi i nuditi tržištu gotovo iste proizvode.

50 tisuća korisnika platformi kompanije Meta (bivšeg Facebooka) samo u prosincu 2021. našlo se na meti sedam tvrtki koje iznajmljuju hakere, tj. hakerske operacije. O tom otkriću izvijestila je Meta

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay