Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) danas je upozorila da se na hrvatskom tržištu pojavila nova vrsta prijevare na mobilnim telefonima koja primarno ugrožava korisnike mobitela s operativnim sustavom Android ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija s prikrivenim malicioznim kodom.

“Izgleda da je riječ o jednostavnim igrama, specijalnim fontovima ili efektima za kameru koje se legalno mogu preuzeti u Google trgovini, kao i nekima od neovlašteno preuzetih aplikacija s probijenom zaštitom (npr. aplikacija za navigaciju). Nakon instalacije takve aplikacije, koja prividno služi drugoj svrsi, maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova za usluge s posebnom tarifom. Time se stvara neplanirani i neželjeni trošak korisniku, a slanje riječi ‘stop’ na kratki kod u ovakvoj prijevari ne mora nužno riješiti problem jer maliciozna aplikacija može ponovo korisnika prijaviti na uslugu sve dok je instalirana na mobitelu”, objašnjavaju iz HAKOM-a.

“Svima koji na svojim mjesečnim računima uoče trošak trećih strana, za koji smatraju da je nastao ovom prijevarom, trebaju platiti samo nesporni dio računa, a na sporni uložiti prigovor svome operatoru u zakonskom roku od 30 dana od dana dospijeća računa. HAKOM će svaki pojedini slučaj, poslan u zakonskim rokovima, moći istražiti u sporu ako ne bude povoljno riješen kod operatora”, kažu u HAKOM-u.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Shutterstock