Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka, a u utorak bi britanski parlament trebao ponovno glasati o sporazumu o Brexitu.

Iz Hanfe skreću pozornost na Brexit te pozivaju na osobitu pozornost, posebno u slučaju da ne bude postignut dogovor o izlasku i ne bude predviđeno prijelazno razdoblje za izlazak UK-a iz EU-a (tzv. no-deal Brexit).

“Hanfa ne očekuje materijalizaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala. No, bez obzira na relativno nizak stupanj rizika pozivamo sve sudionike tržišta da redovito prate informacije o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije te svoje poslovanje prilagođavaju aktualnim okolnostima”, ističe u priopćenju predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigmana.

Hanfa podsjeća da će britanski subjekti koji na području EU-a, pa tako i u Hrvatskoj, izravno pružaju određene financijske usluge, u trenutku izlaska UK-a iz sustava EU-a izgubiti to pravo, osim ako na vrijeme ne ishode nove dozvole.

Stoga hrvatskim subjektima koji koriste financijske usluge društava iz UK-a sugerira da provjere jesu li ta društva osigurala preduvjete za nastavak suradnje, bez obzira na način izlaska UK-a iz EU-a. Uputno je pripremiti i alternativne mogućnosti za provođenje transakcija ili korištenja usluga, primjerice, sklapanjem ugovora sa sličnim društvima u drugim državama članicama EU-a, kažu u Hanfi.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay