Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) oduzela je odobrenje društvu Nexus Private Equity Partneri odobrenje za rad odnosno upravljanje fondom Nexus FGS i Nexus FGS II, a oduzela je i suglasnost za obavljanje funkcije članova uprave društva Nexus – Marku Lesiću, Krešimiru Ružđaku i Marku Makeku.

Upravno vijeće Hanfe odlučilo je to na sjednici održanoj u četvrtak, a Hanfa je o tome izvijestila u petak priopćenjem na svojim internet stranicama.

Kako se navodi, Upravno vijeće Hanfe donijelo je rješenje kojim se društvu Nexus Private Equity Partneri d.o.o. oduzima odobrenje za rad odnosno upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom Nexus FGS te Nexus FGS II.

Dostavom Hanfina rješenja društvu Nexus nastupaju uvjeti za prisilni prijenos poslova upravljanja dvama fondovima te će do prijenosa na drugo društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima potrebne poslove obavljati banke depozitari tih fondova – Splitska banka za Nexus FGS, a Privredna banka Zagreb (PBZ) za Nexus FGS II.

Tako će Splitska banka dužna obavljati poslove ostvarivanja prava iz poslovnih udjela u četiri trgovačka društva te PBZ u dva trgovačka društva, a koje je do do sada ostvarivalo društvo Nexus za račun fondova Nexus FGS i Nexus FGS II.

U priopćenju se, naime, poimenice ne navodi o kojim je trgovačkim društvima riječ, a iz Hanfe su najavili i da će cjelovito rješenje biti objavljeno nakon anonimizacije.

Kao banke depozitari dvaju fondova Splitska banka i PBZ će obavljati i druge poslove upravljanja fondovima koje nije moguće odgađati te u roku od 60 dana od dana nastupanja razloga za prisilni prijenos poslova upravljanja fondovima Nexux FGS i Nexus FGS II provesti odgovarajući postupak prikupljanja ponuda od društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima koja ispunjavaju uvjete i zainteresirane su preuzeti upravljanje dvama fondovima te izabrati to novo društvo.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock