Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je nadzor nad devet leasing društava u Hrvatskoj i utvrdila kako su primateljima leasinga neosnovano obračunate veće kamatne stope.

Potaknuta utvrđenim nezakonitostima i nepravilnostima pri izračunu kamatnih stopa utvrđenima u nadzoru provedenom prošle godine nad društvom Raiffeisen leasing, Hanfa je pokrenula izvanredni postupak nadzora nad još devet većih leasing društava, čime je obuhvatila više od 90 posto ukupne imovine leasing tržišta u Hrvatskoj, naveli su u priopćenju za javnost.

Pri tome su za njih osam utvrđene slične nezakonitosti i nepravilnosti i to za: BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermaerkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing, PBZ-LEASING, i UniCredit Leasing Croatia. Prema procjenama Hanfe, nepravilnostima je obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Kako pojašnjavaju u Hanfi, spomenuti nadzor odnosio se prvenstveno na izračun kamatnih stopa u razdoblju od 2008. do 2020. godine. Utvrđeno je da su u tom razdoblju leasing društva neopravdano i jednostrano mijenjala kamatnu stopu u aktivnim ugovorima o leasingu (maržu ili ukupnu kamatnu stopu) na štetu primatelja leasinga, a za što nisu imala jasnu pravnu osnovu niti opravdan razlog te o tim izmjenama nisu obavještavala primatelje leasinga na prikladan način.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay