Europski investicijski fond (EIF) će birati društvo za upravljanje tim fondovima rizičnog kapitala pri čemu Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) nema upliva u izbor, no EIF će uvažiti HBOR-ove postavljene investicijske parametre. HBOR-ovi kriteriji apostrofiraju da investicijska strategija fonda mora biti da se minimalno 70 posto sredstava ulaže u društva koja su osnovana u Hrvatskoj, koja u njoj obavljaju najveći dio poslovanja, i/ili da tu planiraju dugoročno ulaganje te da zapošljavaju lokalno stanovništvo, navodi Perko.

“U ovom procesu EIF vodi glavnu riječ, a oni posjeduju znanje i potrebno iskustvo, s obzirom da su dosad uložili u više od 600 ovakvih fondova”, poručuje Perko, koja očekuje da će konačan proizvod biti na tržištu do kraja ove godine.

Napominje da su sredstva namijenjena samo za mala i srednja te srednje kapitalizirana poduzeća, odnosno poduzetnike do tri tisuće zaposlenih.

Također, ističe da ovaj proizvod nije namijenjen za startupove, za koje je predviđen “venture capital” fond, dok je ovaj “equity” fond za poduzeća koja su već prošla inicijalnu fazu razvoja.

Cijeli članak možete pročitati na: suvremena.hr

Foto: Pixabay