MILANO, 20. rujna 2017. (Hina/Reuters/dpa) – Njemački proizvođač građevinskih materijala HeidelbergCement objavio je u srijedu da je njegov talijanski ogranak Italcementi dogovorio kupnju Cementir Italije u očekivanju snažnog oporavka tržišta građevinskog materijala u regiji južne Europe.

Vrijednost transakcije iznosi 315 milijuna eura a obuhvatit će kompletno poslovanje sa cementom i betonom Cementir Holdinga i njegove podružnice Cementir Sacci i Betontir, navodi se u priopćenju.

Cementir Holding treći je proizvođač cementa u Italiji a Cementir Italia obuhvaća pet integriranih tvornica cementa i dva centra za miješanje cementa ukupnih kapaciteta 5,5 milijuna tona godišnje, kao i mrežu terminala i tvornicu betona, koje redom posluju u Italiji.

“Vidimo snažan potencijal za oporavak u južnoj Europi a posebno u Italiji u idućim godinama. Akvizicija će nam osigurati jako dobru poziciju za stvaranje vrijednosti”, tumači u priopćenju izvršni direktor HeidelbergCementa Bernd Scheifele.

U njemačkoj kompaniji očekuju također da će zahvaljujući toj akviziciji do 2020. godine uštedjeti minimalno 25 milijuna eura troškova godišnje.

HeidelbergCement dugi je niz godina prisutan i na hrvatskom tržištu i najveći je proizvođač agregata i drugi proizvođač cementa u svijetu. Prema podacima sa službenih mrežnih stranica zapošljavaju oko 62 tisuće ljudi, na više od 3.000 lokacija u nekih šezdesetak zemalja svijeta.

Iz njemačke kompanije poručuju da neto ulaganja u ovoj i idućoj godini neće biti pogođena akvizicijom Cementir Italije i da utjecaj akvizicije planiraju amortizirati prodajom imovine koja ne spada u temeljno poslovanje.

(Hina)