HEP će do 2030. povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije za 50 posto

HEP do 2030. godine planira povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije za 50 posto. Taj se cilj planira postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana i značajnim ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore. HEP do 2030. godine namjerava izgraditi 350 megavata sunčanih elektrana. U pogonu ima sunčanu elektranu Kaštelir, a samo ove godine bit će izgrađeno još sedam sunčanih elektrana.

Krajem lipnja otvoreni su radovi na izgradnji 41 milijun kuna vrijedne Sunčane elektrane Cres, najveće sunčane elektrane u izgradnji u Hrvatskoj.

Na otoku Cresu HEP razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane. To su SE Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini SE Cres te SE Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem. Na otoku Unijama HEP planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW s baterijskim spremnikom. 

Sunčana elektrana Vis, priključne snage 3,5 MW nalazi se u probnom radu. Smještena je na lokaciji površine 5,5 hektara, na brdu Griževa glavica, na nadmorskoj visini od oko 250 metara, u blizini naselja Žena Glava, oko 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa te oko 4,8 kilometara istočno od Komiže.

Sunčana elektrana Marići nalazi se na području općine Žminj u Istri i pred puštanjem je u rad. Elektrana snage 1 MW godišnje će proizvoditi oko 1,2 milijuna kWh električne energije. 

Sunčana elektrana Kaštelir 2 gradi se na lokaciji Sabadin, na području općine Kaštelir-Labinci u Istri. Elektrana snage 2 MW proizvodit će 2,9 milijuna kWh.

Sunčana elektrana Obrovac gradi se na području bivše tvornice glinice. Priključna snaga elektrane bit će 5,5 MW. 

Sunčana elektrana Stankovci, priključne snage 2,5 MW, u drugoj će se polovici 2020. izgraditi na području Proizvodne zone Stankovci u Zadarskoj županiji.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay