ZAGREB, 4. siječnja 2017. (Hina) – Hrvatsko bi gospodarstvo svojom veličinom trebalo imati 2.000 robota, a prema procjenama trenutno ih ima 175, što znači da nedostaje više od 1.800 robota, dok se sama robotizacija može smatrati kao jedan od glavnih načina povećanja produktivnosti, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).  

HGK u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, sudjeluje u projektu CROBOHUB, kojim se želi uspostaviti regionalni centar kompetencija za robotiku u okviru Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT), navodi se u priopćenju HGK u srijedu.

“Procjenjuje se da bi hrvatsko gospodarstvo svojom veličinom trebalo imati dvije tisuće robota, dok ih prema procjenama u Hrvatskoj trenutno ima 175, što dovoljno govori o neiskorištenom potencijalu i potrebi za dodatnim razvojem i ulaganjem“, istaknuo je voditelj Odjela za tehnološki razvoj i IT pri HGK Emil Perić.

U priopćenju HGK navodi se da su trenutne aktivnosti na projektu usmjerene na analizu i procjenu regionalnog ekosustava, identifikaciju ključnih dionika i izradu studije izvodljivosti kako bi se definirao projekt razvoja robotike.

Njime bi se uz ostalo trebalo omogućiti umrežavanje nacionalnih i regionalnih dionika konkretnim aktivnostima poput radionica i suradnje s proizvodnim tvrtkama u obliku izrade studija slučaja s krajnjim ciljem da se gospodarstvenicima pomogne kako da što učinkovitije robotiku primjene u poslovanju.

Projekt je globalno, putem EU inicijative I4SM, usmjeren na upotrebu ICT tehnologija u proizvodnim procesima budući da tranziciju prema Industriji 4.0, koja predstavlja četvrtu industrijsku revoluciju, karakterizira sveopća digitalizacija u okviru čega se cijeli proizvodni, prodajni i dobavljački lanac temelji na ICT-u i kibernetičkim strojevima.

Perić smatra kako će se, suprotno uvriježenom mišljenju da će roboti zamijeniti poslove ljudi, u svijetu Industrije 4.0 stvoriti potreba za dodatnim kadrom koji će robotima moći upravljati, servisirati ih ili proizvoditi nove.

Isto tako, tvrdi kako je u pogledu robotike u Industriji 4.0 još nedovoljno istraženo i definirano područje u proizvodnom procesu koje se odnosi na suradnju čovjek – robot.

“Mnogi akteri u gospodarstvu koji se bave proizvodnjom, robote ne vide kao prijetnju. Uzmemo li u obzir stanje hrvatskoga gospodarstva s nedostatkom kvalificirane radne snage ili radne snage općenito, pri čemu su nam mnoge industrijske grane zasnovane na niskim plaćama, robotizacija se može vidjeti kao jedan od način povećanja produktivnosti, ili čak kao jedini način“, poručio je u priopćenju Perić dodavši kako želi da se što više tvrtki putem odjela za tehnološki razvoj i IT pri HGK uključi u kreiranje budućeg modela razvoja Industrije 4.0 i robotike.

(Hina)