Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Ministarstvo poljoprivrede izrazili su u četvrtak zabrinutost oko prijedloga nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje od 2021.- 2027., kojom se predviđaju manja sredstva za Hrvatsku, apeliravši da ako već do smanjenja mora doći, da to bude od 2023. godine.

U HGK je održan sastanak tvrtki poljoprivredne i prehrambene industrije s predstavnicima Komore i Ministarstva poljoprivrede na temu navedenog prijedloga Europske komisije. Cilj sastanka je bio upoznati tvrtke s novostima za nadolazeće sedmogodišnje razdoblje, kao i ojačati pregovaračku platformu prema Komisiji i ostalim institucionalnim razinama EU s ciljem borbe za što bolju poziciju za hrvatsku poljoprivredu.

Po prijedlogu EK od lipnja, Hrvatska bi u idućem sedmogodišnjem proračunu EU-a u okviru zajedničke poljoprivredne politike trebala dobiti 4,035 milijarde eura, izraženo u cijenama iz 2018., a 4,544 milijardi eura u tekućim cijenama koje uzimaju u obzir projiciranu inflaciju, pri čemu dobiva nešto veći iznos za izravne uplate poljoprivrednicima, a manji za ruralni razvoj.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Shutterstock